Környezetvédelem

Post on 08 január 2018
by Super User

A környezetvédelem témája manapság mindennapi életünk szereplőjévé vált. Így kikerülhetetlen, hogy Szövetségünk is kiemelten foglalkozzon vele. Keressük a lehetőséget, hogy tagjaink számára segítséget nyújtsunk a manapság dömpingszerűen érkező információk közül kiválasztani a hasznos, gyakorlati információkat.

Időről időre előtérbe kerül a médiában a környezetvédelem ügye. Hallani lehet a kimerülő kőolaj- és ivóvíz készletekről, és a megújuló energia felhasználás szélesítésének szükségességét. Rengeteg új technológia ma már elérhető, ugyan nem a széles rétegek számára, beszerelésük elég költséges egyelőre. Sajnos, a hagyományos energia is egyre drágább a lakossági és az intézményi felhasználóknak is. Így nem csak a környezet, hanem a pénztárca kímélése végett is érdemes odafigyelnie, mire mennyi energiát használ el, és hol tudna otthonában takarékoskodni.

Íme néhány ötlet:

 

SPÓRÓLJON A FŰTÉSEN!

§  Egy átlagos magyar háztartás, ahol központi fűtés van, energiafelhasználásának felét a fűtésre használja fel. Érdemes az egyes helyiségekben külön szabályozni a hőmérsékletet. Ott legyen melegebb, ahol a legtöbbet van. Ma már vannak olyan termosztátok, amelyeken naponta 4x lehet állítani, egy hétre előre, hogy a nap mely részében kíván magasabb hőmérsékletet, vagy mikor elegendő egy kicsit kevesebb. Az ideális szobahőmérséklet 21 fok. Ha ennél magasabb hőmérséklet van otthonában beállítva, tekerje lejjebb a fűtést, már 1 fok csökkenés 5%-os megtakarítást eredményez a számlában.

§  Ajánlott naponta többször, rövidebb ideig tárva nyitott ablakkal szellőztetni, mint sokáig résnyire nyitott ablakkal. Utóbbi esetben az utcát fűti a lakás helyett.

§  Tegyen a fűtőtestre párásítót. Melegebbnek fogja érezni a levegőt, és nem reagál érzékenyen, ha lejjebb tekeri egy kicsit a fűtést.

§  Ne takarja el a fűtőtesteket! Ellenőrizze, hogy nem takarja e bútorokkal vagy a függönnyel a fűtőtesteket, megakadályozva, hogy a maximális hőmérsékletet elérje az adott beállítás mellett. Legyen a függöny minél vastagabb anyagból, de figyeljen, hogy ne lógjon rá a fűtőtestre!

§  A jó szigetelés szintén fontos. Ha nincs lehetőség a régi nyílászárókat újakra cserélni, akkor sincs minden veszve. Olcsó – bár nem olyan tartós – megoldásként öntapadó szigetelő profilt ragaszthat a nyílászárók éleire. Egy kicsit tartósabb, ha fa nyílászárók esetében a keretbe mart nútba szilikon alapú szigetelőanyagot illeszt. Ehhez esetleg kérjen segítséget, szakembert azonban nem feltétlenül igényel a feladat!

§  Ha érzi, hogy valahol „behúz” a hideg, de nem tudja hol, keresse meg a rejtett zugokat szelesebb napon gyújtson gyertyát, és járja be vele a házat, ha valahol elalszik ott bizony rés van, szigetelni szükséges. Figyeljen a nyílászárók piszkos részeire. Ha valahol jobban el van színeződve, ott is lehet egy vékony hajszálrepedés. A levegő molekulái ugyanis kiszöknek, a porszemcsék viszont fennakadnak, és lerakódnak.

§  Használja a redőnyt vagy a zsalut! Egy leeresztett redőny akár 30 százalékkal csökkentheti az ablak hőveszteségét!

 

TAKARÉKOSKODJON AZ ÁRAMMAL!

§  Manapság arra bíztatnak mindenkit, hogy régi háztartási gépeit cserélje újra. Egyes felmérések szerint a tűzhelyek, hűtő- és fagyasztógépek, mikrohullámú készülékek, kenyérpirítók, vízforralók és kávéfőzök üzemeltetéséhez elfogyasztott energia a háztartás éves energiafogyasztásának akár tíz százalékát is elérheti. Ezért valóban nem mindegy, hogy milyen gépeket használ. Természetesen senkitől nem elvárható, hogy most azonnal háztartása összes elektromos berendezését cserélje energiatakarékosabb készülékekre. De egy kis odafigyeléssel a meglévő gépek fogyasztását is optimalizálhatjuk.

§  Ha éppen mégis háztartási gép csere előtt áll, mindenképpen érdemes „A” vagy „A+” besorolású készüléket venni. Hűtőgépek esetén az „A” kategóriás gép akár 30 százalékkal, egy „C” kategóriás pedig akár 65 százalékkal fogyaszt többet. Ez forintban kifejezve azt jelenti, hogy egy évente több mint 500 kWh fogyasztású B kategóriás hűtő üzemeltetésére évente 8-10 ezer forinttal többet kell fordítani, mint egy „A+”-os hűtőre. Természetesen ugyanez vonatkozik az összes többi elektromos gépre is, már ami a többletfogyasztást illeti, a megtakarítás mértéke függ a használat gyakoriságától.

§  De természetesen régebbi hűtője energiafogyasztását is mérsékelheti. Tartsa nyitva minél kevesebb ideig az ajtót, a készételt mindig kihűlve tegye be. Azokat az ételeket pedig, amelyeknél nem okoz minőségromlást a csomagolás eltávolítása, a nélkül tegye be, így azt már nem kell lehűteni, csak magát a terméket, például a tojásoknál, gyümölcsöknél.

§  Tegyen a hűtőtérbe hőmérőt. Az ideális hőmérséklet 5-7 fok a hűtőben, a fagyasztóban pedig -18 Celsius. Az áramfogyasztás Celsius fokonként hat százalékkal nő, a tárolás ellenben nem lesz biztonságosabb.

§  Ne tolja közvetlenül a falra a hűtőt, az áramfogyasztása akár 10 százalékkal is nőhet, ha a hátsó részén nem tudja leadni a hőt. És természetesen ne legyen fűtőtest mellett, ha lehet.

§   Sütésnél ajánlják, hogy a sütési idő vége előtt 10 perccel zárja el a készüléket. A hő úgyis dolgozik, és ha nincs jelentősége az állandó hőmérsékletnek, legalább nem fogyaszt a sütő. Az előmelegítésnek is csak kelt tészták sütésekor van jelentősége, egyéb esetekben már azonnal berakható a tepsi.

§  Használjon jól záródó fedőket. Vagy még jobb, ha előveszi a régi kuktát! Akár negyven százalékkal kevesebb energia elhasználásával megfő az étel.

§  Egyes vízmelegítő készülékek őrlángja állandóan ég. Nem sok, de hosszú távon ez is nagy veszteség lehet. Ha gondolkodik a lecserélésén, mindenképpen olyan korszerűbbet válasszon, amelyek szikrával gyújtják be magukat akkor, amikor szükséges.

§  A nem karbantartott bojlereknél a fűtőcső vízkövesedése esetén, ugyanannyi víz felmelegítéséhez több energiára van szükség. Érdemes évente átnézetni a berendezést, mivel a hatásfokromlás éves szinten 10 százalékkal többe kerülhet.

§  Használja a mosógépet a legalacsonyabb hőfokon. A mai mosóporok már 30 fokon szépen tisztítanak.

§  Kapcsolja le a villanyt! Ha nincs senki a szobában, miért égne a lámpa?

§  Használjon energiatakarékos izzókat. A teljes élettartama alatt egyetlen égővel akár 12.000 forintot is megspórolhat. Ezeknél az izzóknál azonban fontos tudni, hogy több percig is eltart, mire „bemelegszenek”. És figyelni kell, hogy a túl gyakori kapcsolgatás, az égőknél az élettartam rövidülését okozhatja.

§  Húzza ki a mobiltelefon töltőjét. Ha éppen nem tölti a készüléket, a töltő akkor is vesz fel áramot, és az mind kárba megy.

§  Kapcsolja ki az elektromos készülékeket. Ne csak a távirányítót használja, hanem a főkapcsolót is. Ha nem „nyomja ki” a tévét, még kikapcsolt állapotban is vesz fel áramot!  Egy átlagos tévé ebben az úgynevezett készenléti, vagy standby állapotban használja el áramfogyasztása negyven százalékát! Ez évente akár 9.000 forintot is jelenthet!

§  Egyre elterjedtebbek a digitális fényképezőgépek, zenelejátszók és egyéb készülékek, amelyekhez elemeket kell használni. Vegyen tölthető elemet! Kicsit ugyan drágább a hagyományos elemeknél, de érdemes beruházni, hiszen csak egyszer kell megvenni. Hosszabb távon olcsóbb, és mivel az elhasznált elem veszélyes hulladék, a környezeti terhelés is kisebb.

 

NE TERMELJEN ANNYI SZEMETET!

§  Ha vásárolni megy, vigyen magával saját bevásárló táskát vagy kosarat! Költséghatékonyabb, hiszen egyre drágábban adják az üzletekben a nylon szatyrokat. Manapság ugyan a legtöbb üzletlánc komposztálható táskákat árusít, ezek lebontása mégis megterheli a környezetet.

§  Legyen tudatos vásárló! Miért fizetne a csomagolásért? Válaszon olyan termékeket, amelyekhez minél kevesebb csomagoló anyagot használtak fel. Nem kell hazacipelni, és a kukát sem rakja vele tele otthon!

§  Igyekezzen helyi termelőktől, vagy legalábbis hazai termékeket vásárolni. A távoli országokból ideutaztatott termékek komoly megterhelést jelentenek a környezetnek. És a hazai termék vásárlásával a hazai gazdaságot támogatja. Érdemes figyelni egy kezdeményezést, az ún. Szociális boltokat. Magyar gazdák termékeit, tisztességes áron értékesítik a hazai vásárlóknak.

§  Ha van saját kertje, amit csak lehet, komposztáljon!

§  Nyomtatásnál sokszor keletkezik felesleges papír. Takarékoskodjon! Attól, hogy az egyik oldala már használt, a másik oldal még tiszta. Jegyzeteljen rá, vagy adja oda az unokáknak rajzolni, és ne rögtön a szemetesbe dobja!

§  Ha lehet, vegyen újrahasznosított papírból készült termékeket!

§  Használja a szelektív hulladékgyűjtőket!

 

VIGYÁZZON A VÍZRE!

§  Magyarországon az egy főre jutó napi vízfelhasználás minimum 100-120 liter, de a nagyvárosokban még több is lehet. Hazánk ugyan „jól áll” az ivóvíz tartalékokkal, de azért pazarolni nincs ok.

§  Ha van saját kertje, gyűjtse össze az esővizet! Ha legalább locsoláshoz nem ivóvizet használ, máris takarékoskodik! És a növények is jobban fognak örülni a klórmentes, lágy víznek.

§  Zuhanyozzon fürdés helyett! Egy kád vízzel akár 130 liter vizet is elhasználhat, míg a zuhany 50-70 liter vízfogyasztást jelent átlagosan.

§  Figyeljen a csöpögő csapokra! Akár egy kád vizet is megtakaríthat hetente, ha nem engedi folyamatosan szivárogni a csapokat, vagy a WC tartályt.

§  Ha le kell cserélni a csapokat, érdemes keverőfejeset venni, mert akkor nem kell túl sok vizet kiengedni feleslegesen ahhoz, hogy a kívánt hőmérsékletű vizet kapja.

§  Mosogasson állóvízben!

§  Sokan a fogmosás teljes időtartama alatt folyatják a vizet, pedig elég lenne, ha öblítéskor nyitnák ki. Még takarékosabb, ha fogmosó poharat használ!

A Nyugdíjasok Nógrád Megyei Szövetségének tagszervezetei tavasztól őszig szerveznek tisztasági, parkgondozási, gyommentesítési és lomtalanítási akciókat. Mindazoknak javasoljuk, hogy keressék meg őket, akik éreznek magukban kellő aktivitást ahhoz, hogy akár közvetlen, akár tágabb környezetük érdekében képesek és szeretnének aktívan munkálkodni!